Начало


 Биография

 Контакт

 Семейство

 50-те най-големи
 атентата

 Портрети

 Анализи

 Разследвания

 Интервюта

 РекламаПортрети

Духовници от алтернативния синод се изнасят в САЩ

Брат Джон се кланя на Господ в Чикаго

Бившият игумен притежава най-голямата оръжейна колекция сред свещениците

Крум Благов

Ексцентричният бивш игумен на Роженския манастир - епископ Йоан, който се движеше с кон, карабина и мобилен телефон, тръгна по стъпките на Христофор Събев. Когато напусна политиката и парламента, където беше по едно време дори председател на постоянна комисия, Фори Светулката потегли за Америка и сега се връща в родината за по месец-два годишно. Една година след като разколниците бяха изгонени от храмовете и манастирите у нас, неговото протеже Йоан, чието светско име е Ваньо Ранков, но е известен още и като брат Джон, също отиде да пропагандира православната вяра в Щатите.

През юли миналата година брат Джон искаше политическо убежище в страните от НАТО или Европейския съюз заедно с още 40 от разколниците. След това обаче явно е решил да се спасява сам. Така биографията му направи нов остър завой, характерен за човек с авантюристичен дух като него.

Мъгла обвива първите 35 години на Ваньо Ранков. Знае се със сигурност, че е роден през 1954 г. в София. Самият той твърди, че е следвал теология три години, обаче според злите езици това е станало след промените през 1989 г., а преди това е бил обикновен санитар в болница.

Брат Джон се появи в обкръжението на Христофор Събев няколко месеца след създаването на СДС. Когато беше съставено правителството на Филип Димитров, той излетя нагоре. Понеже беше още светско лице, го назначиха за продуцент на първата религиозна програма в БНТ. След падането на кабинета мястото на новоизпечения продуцент изстина.

Заради активното му участие в завземането на Синодалната палата от разколниците той беше възнаграден с духовен сан и през 1994 г. с протекцията на покойния Неврокопски митрополит Пимен стана игумен на Роженския манастир под името Йоан.

В светата обител монахът се развихри. Той често влизаше в конфликти с хората от близката околност и неведнъж се стигаше до бой и полицейска намеса. По едно време ВМРО му обяви война. Двуметровият игумен, яхнал кон, обикаляше манастирските земи с карабина в ръка. Той се хвалеше, че лично е хванал и наказал крадец в храма Той го затворил в килия и го накарал 24 часа да преписва изречението: "От църкви и манастири не се краде." Когато полицията дошла, нещастникът бил изписал вече 50 страници с това изречение. Заради саморазправи със селяни водиха отец Йоан принудително на разпит, но последствия нямаше благодарение на височайша протекция. Над него бдеше дядо Пимен, провъзгласен малко преди смъртта си за алтернативен патриарх.

Бившият премиер Иван Костов, бившият главен прокурор Иван Татарчев и шефът на олимпийския ни комитет и футболния съюз Иван Славков ходеха при него да празнуват именния си ден. Нещо повече, преди три години, напук на църковния канон, отец Йоан стана епископ, макар че е разведен и има голям син. Казват, че в манастира са идвали едновременно до 50 депутати и министри.

Понеже знаеха, че оръжието е страст на игумена, му подаряваха пушки и пистолети. Колекцията на Божия служител заприлича на арсенал на цяла рота, разказват негови приближени.

В интерес на истината отец Йоан добре използваше светските си контакти в полза на светата обител. Дори противниците му признават, че е бил добър бизнесмен и организатор. Той стегна манастира, качи му страница в интернет, монтира охранителни камери и алармена система против кражби. За VIP гости обзаведе луксозни стаи и го превърна в най-посещавания в България. По някои изчисления там годишно ходят три пъти повече хора, отколкото в Рилския. Това се дължи отчасти и на факта, че в Роженския манастир се пази една от малкото чудотворни икони в България - на Света Богородица-Портарница. Тя е от ХVIII век и представлява точно копие на византийска икона от VIII век, изхвърлена от император иконоборец в морето, но изплувала на брега на Света гора.

Миналата година заедно с останалите разколници отец Йоан беше прогонен от манастира. Неврокопският митрополит прати на негово място бившия си шофьор, оттеглил се от светския живот след тежка катастрофа. Според едни отецът благодарение на епископския си сан отишъл в Щатите да служи в някаква македонска църква. Според други обаче мисията му е била износ на църковна революция. Българската общност в Чикаго се раздели на две заради спора около църквата "Света София" и свещеника Грую Цонков. След като американският и австралийски митрополит Йосиф застана зад отеца, част от миряните минали към несъществуващия вече алтернативен български синод.

Фори Светулката върти сръбска скара

За разлика от бившия си подопечен Ваньо Ранков отец Христофор Събев, който се беше самопровъзгласил за Макариополски архиепископ, е принуден да се издържа в Щатите с прозаичен труд. Той служи в малък православен храм само на празници, а иначе си работел в сръбски ресторант. Пред вестник "Стандарт" преди време Фори Светулката каза, че вече е написал няколко сценария за филми. Работата вървяла необикновено бързо, защото Бог му диктувал текста. Засега обаче холивудските продуценти не са проявили необходимия интерес и българският пробив в американската филмова индустрия още предстои. Духовници от същия синод, които не успяха да се пласират в Щатите, сега служат на открито в София. Те редовно могат да бъдат забелязани в градинката на бившия мавзолей. Други техни събратя пък се подвизават като попове на повикване край гробищата в "Орландовци". Пет-шест разколници, сред които доскоро бе и отец Георги Гелеменов, причакват роднините на починалите и им предлагат по-евтино опело, още преди да са стигнали до църквата. Някои от тях дори служат по черни шлифери, тъй като расата им са в печално състояние.

Публикуван във в. „Стандарт” на 6 юни 2005 г.