Начало


 Биография

 Контакт

 Семейство

 50-те най-големи
 атентата

 Портрети

 Анализи

 Разследвания

 Интервюта

 РекламаРазследвания

Канал за бели робини действа от Роман до Рим

Наталия, която трогна Берлускони

16-годишна, българката напуска дома си и минава нелегално три граници

КРУМ БЛАГОВ

Българското момиче, което трогна италианския премиер с историята си, е от Роман, Врачанско, и е измислило голяма част от нея. В началото на януари Силвио Берлускони прие две проститутки, станали жертва на нелегалния трафик на бели робини, българка и албанка. Развълнуван от историята им, той им връчи по един чек за 2500 евро (близо 5000 лева). Лицата им бяха скрити от пресата, а нашето момиче бе наречено в италианските медии с три различни имена. Сега то се намира в Римини, град на Адриатическото крайбрежие на Италия, под закрилата на католическата асоциация "Папа Йоан ХХIII". Разследване на "Стандарт" разкри нейната истинска история.

Наталия И. е на 20 години. На Силвио Берлускони е разказала, че преди шест години е била отвлечена със своя приятелка от една дискотека. Натикали ги насила в кола, отвели ги в един апартамент, а след няколко дни през Македония ги прехвърлили в Гърция. По-късно я откарали в Италия, където я принудили да проституира.

Всъщност обаче Наталия изчезва на 26 май 1988 г. по собствено желание. Един съсед от Роман, където момичето живее с баща си и втората му жена, я вижда да се качва в една кола с приятелката си и трима младежи. Седмица по-късно второто момиче, Теодора Дурова, е заловено на границата между Македония и Гърция и върнато обратно в Роман. Тя и сега живее в града. Вече е омъжена. Има дете. Според Теодора собственият й вуйчо предлага на двете момичета да ги отведе в Гърция и да им намери работа. По това време Наталия е изключена от училище за неизвинени отсъствия. С кола ги отвеждат до Благоевград, където прекарват пет-шест дни в един апартамент. Там подстригват Наталия и им правят паспортни снимки. Документи обаче не им дават. "Знаеш ли, че сме продадени - казва Наталия на приятелката си. - Ама аз ще ида с тях, и без това няма да ни пуснат да се върнем."

Преминават нелегално македонската граница, където ги поема гръцки каналджия. Първата група с Наталия преминава, но втората е заловена. Водачът е осъден на шест месеца затвор, а Теодора е върната обратно. Чак след година и половина Наталия се обажда на баща си от Гърция, за да му каже, че е жива. После праща писмо от Италия. На няколко пъти се обажда по телефона от различни градове - Рим, Неапол, Реджо ди Калабрия. Оплаква се, че я принуждават да проституира и не може даже да говори свободно. До Италия била превозена с ферибот, а там използва името Марилена Зото.

В края на април м. г. Наталия е заловена при операция на карабинерите в Калабрия и е изпратена в католическата асоциация "Папа Йоан ХХIII", където дон Оресте Бенци през последните две години прибира извадените от трафика на бели робини. Той е спасил вече над 300 девойки. От асоциацията избират Наталия да се яви при италианския министър-председател.

Романтичната история, която българката украсява специално за Берлускони, не е толкова оригинална. Всички нашенки, заловени да проституират на Апенинския полуостров, твърдят, че са били отвлечени насила от родината си - казва една българска журналистка, която от години работи в Италия за ВВС. В Римини при бившите проститутки не се допускат външни лица, но момичетата имат възможност да се свързват с близките си.

През последния месец Наталия няколко пъти се е обаждала на семейството си в Роман. Говорят дълго, по 15-20 минути. Похвалила се е, че работи като шивачка във фабрика и получава 1 800 000 лирети (около 1800 лева) месечно. За срещата си с Берлускони не е разказвала, но твърди, че е добре. "Много преживях, много страдах и вече не съм същата" - казала тя на втората си майка. Но е категорична, че не желае да се връща в България. Пести, за да прати на родителите си пари да отидат при нея в Италия.

Бащата на Наталия работи в газоразпределителна станция, но не му плащат редовно заплата. Втората му съпруга е украинка и работи като учителка в Роман. Двамата имат още една дъщеря, която е първокласничка. Детето е глухонямо и учи в интернат в София. Само прибирането му за уикенда коства на семейството 25-30 лева, а родителите мизерстват.