Начало


 Биография

 Контакт

 Семейство

 50-те най-големи
 атентата

 Портрети

 Анализи

 Разследвания

 Интервюта

 РекламаАнализи

Корупцията като диверсия на световния империализъм

Западът ни залъгва да се борим с рушвета, за да не изпълни ангажиментите си след Косово

Крум Благов

Не ми трябва експертиза, за да съм наясно, че М. М. от тренчевата касета не е премиерският съветник Михаил Михайлов. Трябва да си много наивен, за да мислиш, че подкупите на високо равнище се искат и дават така.

Не че не вярвам в корупцията по горните етажи на властта, но Константин Тренчев иска да изкара висшите чиновници хем подкупни, което е за вярване, хем много елементарни, което не е. Кой се пазари за подкуп в присъствието на трето лице и кой използва такива думи? Ясно е, че докторът никога не е давал или взимал рушвет. А ако някой го прави така, той е само за затвора.

Таушанов направи показно на Тренчев

Подкупът прилича на прелъстяването. Също като него той се предхожда от флирт, в който намеренията са ясни, но думите изтънчени. Корупцията отдавна е създала своя поетика, метафори, възвишен стил. Говори се за взаимно изгодно сътрудничество, безсрочен и безлихвен заем, в краен случай за услуга, срещу която ще се отблагодариш. Дори да бъде записан, такъв разговор винаги звучи двусмислено и никога нищо не доказва.

И парите не се вземат току-така, защото може да са белязани, фалшиви или крадени. Ако искаш да подкупиш висш магистрат например, ще наемеш за адвокат брат му и за някаква дреболия ще му платиш рушвета като хонорар. Той може би ще ти издаде документ и после ще плати данък върху него. Иди докажи за какво са дадени парите.

Таушанов показа на Тренчев как тия неща се правят с финес. Човекът (или синът му, не се разбра точно) получил парите на законно основание. Проклет да е, който си помисли нещо лошо, както казал английският крал, като го заварили да опъва жартиерите на една лейди. И основал Ордена на жартиерата. (В наше време намазват фондациите, сираците и други подобни.)

Въпросът е дали докторът е наистина толкова наивен, че да се хване на някаква примитивна въдица, на която червейчето е нескопосан радиотеатър. Защо чак сега ни пробутват запис, правен преди пет години? Тя и давността на престъплението май е изтекла и не може да се разчита на повече от дискредитация. Странно възмездие за 10 000 долара. За такива пари веднага разстрелват, а не се мъчат да те окошарят след пет години.

Отговорът на загадката според мен е при касетката на Тренчев - в чужбина. Защото тъкмо тогава, когато Западът заговори за корупцията в България, а от САЩ отпуснаха пари за борба с нея, се появи и конкретното доказателство у нас.

20 години борба с корупцията

През 1981 г. на Октомврийския пленум на ЦК на БКП Тодор Живков започна кампания против “отрицателните явления” и като едно от тях беше посочена корупцията. Скоро след това Нарподното събрание послушно гласува промени в Наказателния кодекс: наказанието за подкуп се увеличи и от него бяха освободени тези, които дават подкупа. Дотогава те можеха да разчитат на снизхождение само ако “незабавно и доброволно” съобщят на органите на властта. С поправките думата “незабавно” отпадна. Практически това значеше, че ако дадеш подкуп и те хванат, можеш да се отървеш, ако свидетелстваш срещу подкупения.

Както виждате, през следващата година ще празнуваме скромен юбилей - 20 години борба с корупцията. Досега не сме я спечелили, а едва ли ще успеем и занапред, защото мерките, които се предлагат напоследък, са все същите.