Начало


 Биография

 Контакт

 Семейство

 50-те най-големи
 атентата

 Портрети

 Анализи

 Разследвания

 Интервюта

 РекламаАнализи

Политиците имат 7 любими лъжи

Крум Благов

Предизборната кампания започна и отново ни заливат с политически послания. Някои го наричат манипулиране на общественото мнение, но думата манипулация не е точна. Тя идва от "ман" - на латински ръка. За щастие в България отдавна мина времето, когато обработваха избирателите с ръце. Сега това става с помощта на психолози, които преценяват с какви думички да ни повлияят в желаната от политиците посока.

Ако искате да си изработите имунитет, трябва да познавате най-често срещаните лозунги и да се научите да разбирате какво влагат политиците в тях. Един вид - да четете между редовете.

1. "Ние няма да ви излъжем!"

Подобен лозунг използва Евролевицата по време на парламентарните избори през 1997 г. и той й помогна да прескочи четирипроцентовата бариера. Помнете, че никой няма да ви каже обратното. Следователно можете спокойно да смятате, че шансът да ви излъжат е 50 на сто.

2. "Ние сме нещо ново."

Според едно находчиво определение новото е добре забравено старо. Думата "нов" е най-старата в речника на парламентарната демокрация. Тя е вече на 217 години. Въведена е от идеолозите на Френската революция от 1789 г., които впрочем са измислили и разделението на властите. Тогава Дантон и Робеспиер говорели за "новия човек", който революцията ще роди.

Тази фраза е заимствана по-късно от комунистическата идеология. По време на тоталитарния социализъм у нас навсякъде висяха табла с описание на моралните добродетели на "новия човек - строител на комунизма".

Въпреки че е изтъркана от употреба, думата "нов" върши работа. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски спечели властта с нея. В словото си на 6 април 2001 г. той обеща, че ще прави нова политика с нови хора като движеща сила. Лозунгът на предизборната му кампания беше "За нов морал в политиката!"

Все пак помнете, че въпреки вековните опити новият човек засега не се е състоял. А "новият морал в политиката" у нас имаше за резултат реституцията на царските имоти.

3. "Да го направим заедно!"

Думата "заедно" е любима на нашите политици. Използвали са я партии от всички цветове на спектъра - и леви, и десни. Всъщност те направо си я дърпат от ръцете.

Кандидатът на левицата за президент преди десет години Иван Маразов проведе кампанията си под лозунга "Заедно за България". На местните избори през 1999 г. СДС излезе с призива "Заедно можем повече". Зевзеците находчиво добавиха към него "да крадем". А на последните избори през 2005 г. ДПС избра за ключова дума "Заедност!"

С тази дума политиците искат да ги вкараме с гласовете си в парламента или в съответното кметство. После обаче те влизат вътре, а ние оставаме отвън. Така че това "заедно" е до време.

4. "Ние сме на ваша страна!"

На местните избори през 2003 г. царският кандидат за кмет на София Васил Иванов-Лучано излезе с девиза "С теб съм!". Даже сайтът му се казваше Stebsum.org. Но Лучано не е измислил нищо ново -  с подобен лозунг Георги Първанов стана президент. Ахмед Доган неотдавна също каза пред медиите: "Аз съм на ваша страна." Всъщност в тези лозунги прозира косвеното признание, че народът е едно, а политиците - друго. Неслучайно у нас вече се говори за "политическа класа". "Ние" сме управляваните, а "те" - управляващите. Някои от тях смениха по няколко партии, за да не изпаднат от коридорите на властта.

5. "Доверете ни се!"

Това е фраза-заклинание от типа "Ние можем", с която СДС спечели изборите през 1997 г., и "Той е!", с която Петър Стоянов стана президент. Най-яркият пример обаче е зашеметяващата победа на Симеон Сакскобургготски на парламентарния вот преди пет години, който призоваваше: "Вервайте ми!" Вярата не се нуждае от рационални аргументи. Журналистите, които тогава си позволяваха да питат бившия ни цар как ще промени стандарта на живот за 800 дни, бяха сметнати от публиката за нахалници. Обикновено вярата в политиците продължава по-малко от един мандат. До следващите избори повечето вярващи стават еретици и виждат, че царят е гол.

6. "Да променим статуквото!"

Думата статукво е латинска и значи съществуващо положение. С този лозунг политиците обикновено се стремят да мобилизират недоволните, да оберат протестния вот. Да промени статуквото, сега иска Волен Сидеров, но той не е първият. Още през 2001 г. партията "Гергьовден" предлагаше "Да им ритнем стола!". А преди "Гергьовден" същото шоу правеха Жорж Ганчев и неговият Бизнес блок. Всъщност под промяна на статуквото новите политици разбират да станат част от него.

7. "Вие го заслужавате!"

На последните избори СДС излезе с лозунга "Важният си ти!". Това е една от най-ефектните фрази, защото всеки си казва: "Да бе, така е!" Всъщност трябва да помним едно: всеки народ, в това число и нашият, си заслужава политиците. Затова не е честно да се оплакваме от тях - нали ние ги избираме.

Така че - отваряйте си ушите!